Rafael Vila a realizat studiul având la bază un eşantion de 140 de femei. „Dacă, de exemplu, o mamă fumează între 5 şi 10 ţigări pe zi, din a 25-a săptămână de sarcină, greutatea copilului ar putea să scadă cu 100-200 de grame”, a explicat acesta. Acest lucru poate fi îngrijorător în cazul în care copilul ar fi subponderal.
Totuşi, dacă mama se opreşte din fumat în timpul primului sau celui de-al doilea trimestru, „fătul nu este afectat de pierderea în greutate”. Prin urmare, specialistul subliniază „cât de important este ca mama să nu fumeze în timpul sarcinii, mai ales în ultimul trimestru”.
Informaţiile au fost obţinute cu ajutorul unui nou model predictiv creat de Vila. El include variante multiple, iar pentru categoria de greutate normală îmbunătăţeşte precizia scanării cu ultrasunete cu 10,48% pentru o mai bună prezicere a greutăţii la naştere.
În mod normal, greutatea estimată la 40 de săptămâni, calculată în cel de-al treilea trimestru, supraestima greutatea la naştere cu 300,89 grame, adică avea o eroare de 10,75%.
În schimb, noul model create de Vila are o marjă de eroare de doar 0,54%.
Modelul de regresie multivariată, propus de Vila, are la bază tehnologia cu ultrasunete care este o procedură de rutină în cel de-al treilea trimestru de sarcină, dar utilizează şi alte variabile pe lângă fumat, precum vârsta gestaţională, înălţimea fundului uterin şi nivelul feritinei serice. Potrivit lucrării lui Vila, înălţimea fundului uterin este variabila cea mai precisă pentru estimarea greutăţii la naştere.
Vila a mai explicat că, din ce în ca mai des, astăzi cei mai mulţi specialişti se bazează doar pe scanările cu ultrasunete în al treilea trimestru de sarcină, în condiţiile în care această metodă are o marjă de eroare de 11 procente. Nivelul de acurateţe ar putea să crească dacă se iau în calcul alte variabile precum înălţimea fundului uterin.